- شارژ کپسول های آتش نشانی چگونه است؟
از جمله مهمترین وسایل و ابزارها برای کنترل آتش، کپسول های آتش نشانی میباشد. این وسیله در هنگام استفاده باید قابلیت و عملکرد خوبی داشته باشد که این امر بستگی به شارژ کپسول های آتش نشانی دارد. اولین نکته مهم در مورد کپسول های آتش نشانی این است که حتی بعد از یک بار مصرف آن مجددا توسط نمایندگی مجاز شارژ شوند همچنین با توجه به تاریخی که روی آن است، حتی اگر از آن استفاده هم نشده باشد باید دوباره شارژ انجام شود. به وضعیت ظاهری این کپسول ها باید دقت شود و در صورت زنگزدگی _ ترک خوردگی _ شکستگی شیر یا فشارسنج مشکل آن رفع شود یا اینکه آن را تعویض کرد. شرایط محیطی گاهی باعث افت فشار دستگاه میشود که باید در محیط هایی که دما کم یا زیاد میباشد یا رطوبت دارد کپسول های آتش نشانی چک شوند.

کپسول های آتش نشانی
- نحوه شارژ کپسول های آتش نشانی :
- ظرفیت : ظرفیت کپسول ها با توجه به نوع سیلندرها و کاربرد آنها باهم متفاوت است.
- طول پرتاب : همه کپسول ها طول پرتابی بین 2 تا 7 متر دارند. هرچه طول پرتاب کپسول ها بیشتر باشد فاصله تا آتش هم کمتر خواهد شد.
- فشار تخلیه : برای اینکه مواد داخل سیلندر آتش نشانی که به طرف آتش پرتاب میشود کارایی لازم را باشد باید تحت فشار معینی باشد.
- درصد تخلیه : مقدار تخلیه موادی که داخل سیلندر است خیلی مهم است در کپسول های پودری و گازی درصد تخلیه حدود 85% یعنی 15% مواد اطفا کننده بعد از تخلیه در مخزن میماند و در کپسول های CO2 و آب و گاز درصد تخلیه مواد حدود 95% است یعنی 5% مواد اطفا کننده بعد از تخلیه باید در مخزن بماند.
- زمان تخلیه : سرعت عمل در خاموش کردن آتش برای جلوگیری از گسترش آتش و تاثیر مواد خاموش کننده بر روی حریق بسیار مهم است. بنابراین تخلیه مواد خاموش کننده به مقدار لازم و در زمان مناسب اهمیت زیادی دارد. همیشه کم کردن زمان تخلیه هم خوب و مفید نیست چون ماندگاری این مواد روی آتش کم میشود و احتمال شعلهور شدن هست.

زمان تخلیه
- مراحل شارژ کپسول های آتش نشانی :
1 _ شارژ کپسول : در مرحله اول باید نوع ماده خاموش کننده و کلاس معین شود و بعد اقدام به شارژ کرد. کپسول های آتش نشانی چهار کلاس A _ B_ C_ D دارند که در هر کلاس رنگ کپسول ها باهم فرق دارد و هر رنگ نشان دهنده مواد داخل کپسول است مثلا : کپسول های قرمز برای مصارف خانگی کارایی دارند و برای آتش هایی که با مواد شیمیایی در صنایع به وجود میآیند مناسب نیستند.
2 _ تخلیه کپسول : با تخلیه کپسول تمام ناخالصی هایی که در آن وجود دارد همه تخلیه میشود یعنی مواد باقی مانده در کپسول خالی میشود حتی اگر از کپسول استفادهای نشده باشد یا یکبار به میزان کم استفاده شده باشد هیچ فرقی ندارد و باید هرچه در کپسول مانده تخلیه شود چون دیگر کارایی ندارند.
3 _ تمیز کردن کپسول : بعد از تخلیه، نوبت به تمیزکاری کپسول میرسد و تمامی ناخالصی ها از آن تخلیه میشود و کپسول آماده شارژ میشود. اهرم _ سیلندر و شیلنگ که جزء اجزای بیرونی کپسول هستند هم باید تمیز شوند. همچنین نازل اهرم و حلقه پلمپ هم باید بررسی شوند و در صورت پوسیدگی تعویض شوند. در صورتی که یکی از قطعات مشکلی داشته باشد تعمیر و یا تعویض قطعه انجام میشود. کپسول از لحاظ نشت هم مورد بررسی قرار میگیرد که این کار توسط دستگاه های مخصوص و پمپ های هوا انجام میشود.

تمیز کردن کپسول
4_ عمل شارژ کردن : برای شارژ کردن باید کپسول به دستگاه وصل شود. دستگاه شارژ را با موادی که میخواهند کپسول را شارژ کنند پر میکنند و سر کپسول را به آن وصل میکنند بعد دکمه مخصوص پر کردن را فشار میدهند. این کار احتیاج به تخصص دارد و ترکیبات باید به مقدار لازم به کپسول وارد شوند برای اندازه گیری حجم مواد از فشارسنج استفاده میشود. دستگاه فشارسنج میزان ورودی به کپسول را کنترل میکند.
- شارژ کپسول های آتش نشانی چند وقت یکبار انجام میشود ؟
گاهی به صورت ماهانه این تجهیزات مورد بررسی قرار میگیرند و بعضی بازرسی شش ماهه باید شوند و در بعضی موارد هم سالیانه است که سالانه تمام کپسول ها به غیر از CO2 باید شارژ شوند.