- انواع آتش و راه های اطفا آن :
از جمله حوادثی که خسارت های مالی و جانی زیادی به انسان میرساند آتش سوزی میباشد به همین علت شناسایی انواع آتش و راه های اطفا حریق و مقابله با آن مورد بحث و آزمایش قرار گرفته است. آتش سوزی بر اثر علل گوناگونی به وجود میآید. علل آتش ممکن است طبیعی و غیر طبیعی باشد در علل طبیعی انسان دخالتی ندارد و عواملی مثل زلزله _ طوفان _ رعد و برق باعث به وجود آمدن آن میشود و در علل غیر طبیعی انسان به نوعی در آن دخالت دارد و به دو گروه علل طبیعی عمدی و غیر عمدی تقسیم میشود که در عمدی به خاطر دشمنی _ اخاذی از بیمه و سرپوش گذاشتن بر دزدی به وجود میآید و در غیر عمدی هم به خاطر رعایت نکردن نکات ایمنی و ناآگاهی از مواد ایمنی به وجود میآید. به کار هایی که برای مبارزه با آتش و خاموش کردن آن و همچنین کنترل و هدایت حریق صورت میگیرد اطفا حریق گفته میشود که هدف آن حفظ سلامت افراد و جلوگیری از آسیب به اموال و محیط زیست میباشد.

آتش سوزی
- انواع آتش :
- گروه A ( مواد خشک ) : این گروه جزء رایج ترین آتش سوزی ها میباشد که بر اثر سوختن مواد جامدی مثل چوب _ کاغذ _ پارچه و موادی که از سوختن آنها فقط خاکستر باقی میماند در این گروه جا میگیرد.
- گروه B ( روغن ها ) : مایعاتی مثل بنزین _ الکل _ روغن های خوراکی که قابل اشتعال هستند در این گروه میباشند. برای خاموش کردن این نوع از آتش سوزی ها به هیچ عنوان نباید از آب استفاده شود چون این مواد سبک هستند و روی آب میآیند در نتیجه باعث گسترش آتش میشود.

آتش سوزی گروه B
- گروه C ( گازها ) : این گروه از آتش سوزی تعریف های مختلفی در استاندارد های مختلف دارد در استاندارد های آمریکا این حریق شامل آتش سوزی تابلوهای برق _ سیم کشی ها و تجهیزات الکتریکی میشود ولی در استاندارد های اروپا این گروه شامل گازهای قابل اشتعال مثل متان _ بوتان پروپان است و حریق الکتریکی در گروه E قرار دارد.
- گروه D ( فلزات ) : فلزات قابل اشتعالی مثل سدیم _ پتاسیم _ منیزیم و… در این گروه قرار دارند. که معمولا دز مکان هایی مثل آزمایشگاه ممکن است به وجود آید.
- گروه F ( روغن و چربی های آشپزخانه ) : این گروه جدیدا به انواع آتش سوزی اضافه شده و شامل روغن و چربی های آشپزخانه میباشد.
- گروه E ( الکتریکی ) : در استاندارد های اروپایی این گروه از آتش تعریف شده و شامل حریق های الکتریکی است و در وسایل الکتریکی و الکترونیکی رخ میدهد.
- روش های اطفا حریق :
1 _ سرد کردن ( از بین بردن حرارت ) : حرارت که جزء عوامل و مثلث آتش میباشد را باید از بین برد که سرد کردن یکی از این راه ها است که ساده ترین روش ها برای جلوگیری از گسترش آتش آب است.
2 _ خفه کردن ( از بین بردن اکسیژن ) : در بین انواع آتش، حریق هایی وجود دارد که با سرد کردن از بین نمیروند و باید از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری کرد. که از خاموش کننده های حاوی پودر و گاز استفاده میشود. به دلیل سنگین بودن، گاز دی اکسید کربن به سمت پایین میآید میتواند آتش را احاطه کند و از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری کند.
3 _ تاثیر در واکنش زنجیرهای : اگر از رسیدن سوخت به مرکز آتش جلوگیری شود، کار قطع سوخت انجام میشود با قطع گاز عامل سوخت از زنجیره حذف خواهد شد.
البته اطفا حریق به دو صورت دستی و اتوماتیک هم انجام میشود.
اطفا حریق دستی : در این روش تجهیزات به کمک یک فرد متخصص یا آتش نشان به کار گرفته میشود مثل انواع کپسول های آتش نشانی که شامل خاموش کننده های پودر خشک و تر شیمیایی و خاموش کننده های دی اکسید کربن و حاوی ترکیبات هالوژنه و همچین خاموش کننده های حاوی کف میباشد.

اطفا حریق دستی
اطفا حریق اتوماتیک : در این روش انسان دخالتی ندارد و خاموش کردن حریق به صورت اتوماتیک و خودکار انجام میشود. این سیستم شامل سیستم اتوماتیک مه آب _ سیستم اتوماتیک ورتکس _ سیستم اطفا حریق اتوماتیک گازی، آبی و پودری میباشد.